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Clarification in respect of input tax credit availed by electronic commerce operators
where services specified under Section 9(5) of CGST Act, 2017 are supplied through their
platform

ECO, required to pay tax under section 9(5) of the CGST Act makes supplies under two counts-

i) Supplies notified under section 9(5) for which he is liable to pay tax as if he is the supplier
of the said services.

ii) Supply of his own services by providing his electronic platform for which he charges
platform fee /commission etc. from the platform users.

Question no. 6 of Circular No. 167/23/2021 – GST dated 17.12.2021 clarified that the ECO
shall not be required to reverse input tax credit on account of restaurant services on which it
pays tax under section 9(5). It has also been clarified that the input tax credit will not be
allowed to be utilized for payment of tax liability under section 9(5) and whole of the tax
liability under section 9(5) will be required to be paid in cash.

The principle, which has been outlined in question no. 6 of Circular No. 167/23/2021 – GST
dated 17.12.2021, also applies to the supplies made in respect of other services specified under
section 9(5).

Therefore, it has been clarified that ECO, who is liable to pay tax under section 9(5) in respect
of specified services, is not required to reverse the input tax credit on his inputs and input
services proportionately under section 17(1) or section 17(2) of CGST Act to the extent of
supplies made under section 9(5) of the CGST Act. It is further clarified that the ECO will be
required to pay the full tax liability on account of supplies under section 9(5) only through
electronic cash ledger. The credit availed by him in relation to the inputs and input services
used to facilitate such supplies cannot be used for discharge of such tax liability under section
9(5). However, such credit can be utilized by him for discharge of tax liability in respect of
supply of services on his own account.
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Clarification on availability of input tax credit as per clause (b) of sub-section (2) of
section 16 in respect of goods which have been delivered by the supplier at his place of
business under Ex-Works Contract

Issue: In automobile sector, the contract between the automobile dealers and the Original
Equipment Manufacturers (OEMs) is generally an Ex-Works (EXW) contract, and as per the
terms of the contract, the property in goods (i.e. vehicles) passes to the dealer at the factory gate
of the OEM, when the goods are handed over to the transporter at the instance of the dealer, and
the delivery on the part of the OEM is complete at his factory gate. The transport may be
arranged by the OEM on behalf of the dealer and where insurance is arranged, it may also be
done on behalf of the dealer. Any claim in case of loss has to be lodged by the dealer. The
dealer also duly accounts for the invoice in his books of accounts on such delivery of the
vehicles at the factory gate of the OEM. The dealer avails ITC on the date the vehicles are
billed to him and handed over to the transporter by the OEM at his factory gate.

However, some field formations are taking a view that ITC can be availed by the dealer only
after the vehicles are physically received by him at his business premises and show cause
notices have been issued to a number of dealers, demanding tax for wrongful availment of ITC
for contravention of provisions of section 16(2)(b) of the CGST Act.

Clarification: Section 16(2) is a non-obstante clause which enlists the conditions, failing which
the registered person is not entitled to ITC in respect of supply of goods or services or both.
One of the conditions as per clause (b) of the said sub-section (reproduced below) is that a
registered person is not entitled to claim ITC in respect of any supply of goods or services or
both unless he has “received” the said goods or services or both. The Explanation to the said
clause provides for deemed receipt of goods and services in certain scenarios.

From a plain reading of the section 16(2)(b), it is quite apparent that there is no reference of any
particular place where goods are required to be “received” by the registered person.

Explanation to section 16(2)(b) provides that the goods would be deemed to have been
“received” by the registered person for the purpose of this clause, where:

a) the goods are delivered by the supplier to a recipient or to any other person on the direction
of such registered person, whether acting as an agent or otherwise;

b) such direction may be given before or during movement of goods; and

c) the goods may be delivered either by way of transfer of documents of title to goods or
otherwise.

In the instant case, as per the terms of the EXW contract between the dealer and the OEM:

a) the goods are being handed over by the OEM to the transporter at his factory gate for
onward transmission to the dealer;



b) transport is arranged by OEM on the behalf of dealer; and

c) if insurance is arranged, it is done on the behalf of dealer and any claim in case of loss has
to be lodged by the dealer.

In such a scenario, the property in the said goods can be considered to have been passed on to
the dealer by the OEM upon handing over of the said goods to the transporter at his factory
gate, meaning thereby that the goods can be considered to have been delivered to the registered
person (the dealer), through the transporter, by the supplier (the OEM) at his factory gate and
the supply of the said goods can be considered to have fructified at the factory gate of the
OEM, even though the goods may be physically received by the registered person (the dealer)
after the transit period. Accordingly, it is clarified that as per Explanation to section 16(2)(b),
the registered person (the dealer) can be considered to have “received” the said goods at the
time of such handing over of the goods by the supplier to the transporter, at his factory gate, for
their onward transmission to the said registered person (the dealer).

In case the goods are found to have been diverted for non-business purposes at any stage, either
before physically receiving the said goods at his business premises or subsequently, the
registered person shall not be entitled to input tax credit on such goods in terms of sub-section
(1) of section 16 of CGST Act. Further, if at any time after “receiving” the goods, such goods
are lost, stolen, destroyed, written off or disposed of by way of gift or free samples, the
registered person would not be entitled to the input tax credit in respect of such goods as per
provisions of clause (h) of sub-section (5) of section 17 of CGST Act.

Circular No. 241/35/2024-GST dt. 31.12.2024

Clarification on place of supply of Online Services supplied by the suppliers of services to
unregistered recipients

Section 12 of the IGST Act provides that except in cases specified in sub-sections (3) to (14) of
the said section, when the services are supplied to a registered person, the place of supply of
services shall be the location of the recipient and when the services are supplied to an
unregistered person, the place of supply of the said services shall be the location of the
recipient, if his address is available on record, and shall be the location of the supplier, if the
address is not available on record.

A conjoint reading of section 12(2)(b) of the IGST Act, section 31(2) of the CGST Act and
proviso to rule 46(f) of CGST Rules leads to a conclusion that in respect of supply of services
made to unregistered persons, irrespective of the value of the said supply, the supplier is
required to mandatorily record the name of the State of the unregistered recipient on the tax
invoice, in cases involving supply of online money gaming or supply of taxable services by or
through an electronic commerce operator or supply of online information and database access
or retrieval (OIDAR) services. Recording of the name of State of the unregistered recipient on
the tax invoice in respect of such supply of services shall be deemed as the address on record of
the recipient for the purpose of determining place of supply of the said services under section
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12(2)(b) of IGST Act. Accordingly, in such cases, the place of supply of such services shall be
considered as the location of the recipient of the services as per provisions of clause (i) of
section 12(2)(b) of IGST Act.

It has been also observed that a combined reading of the definitions of ‘electronic commerce’
and ‘electronic commerce operator’ as per section 2(44) and section 2(45) of CGST Act, along
with rule 46(f) of CGST Rules, leads to an understanding that all services supplied to
unregistered recipients over digital or electronic network, either by the supplier using his
own digital or electronic facility / platform or through any other electronic or digital
platform owned and operated by an independent electronic commerce operator, will be
covered under proviso to rule 46(f) of CGST Rules.

Therefore, in respect of supply of any such online/ digital services, OIDAR services and
online money gaming to unregistered recipients, the suppliers are mandatorily required to
record the name of the State of the recipient on the tax invoice, irrespective of the value
of supply of such services, and to declare place of supply of the said services as the location of
the recipient (based on the name of State of the recipient) in their details of outward supplies in
FORM GSTR-1/1A.

For the purpose of recording the name of the State of the recipient on tax invoice in respect of
such supplies made to unregistered persons for such online services, supplier should devise
suitable mechanism to ensure collection of such details from unregistered recipient before
making any supplies to him.

It is also mentioned that if the supplier fails to issue an invoice in accordance with the said
provisions by not recording correct mandatory particulars, including recording of name of State
of unregistered recipient in respect of such supplies, he may be liable to penal action under the
provisions of section 122(3)(e) of CGST Act.

Circular No. 242/36/2024-GST dt. 31.12.2024
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